Culemborgse bedrijven kiezen Betuwestroom.

Bedrijven kiezen Betuwestroom

Natuurwinkel Naturijn en Stadsboederij Caetshage zijn als eerste Culemborgse bedrijven opgestapt op Betuwestroom. Afgelopen maandag werd dit heuglijke feit bezegeld met een ludiek experiment: stroom opwekken uit een appel. Dat staat symbool voor de levering van duurzaam opgewekte stroom uit de Betuwe, het product van Betuwestroom.

Samen met Han Horstink van Vrijstad Energie lukte het Maria Willems (Naturijn) en Ted Phillips (Caetshage) imgp6725bom een stroompje van 0,85 tot 1,2 volt op te wekken. Zowel Maria als Ted telen zelf appels, dus het symbool dat ook in het logo van Betuwestroom is verwerkt, spreekt hun erg aan. Maria: “Ik vind het erg fijn dat ik nu duurzaam opgewekte stroom uit eigen regio kan afnemen.”

Regionaal energiebedrijf

Betuwestroom is het stroombedrijf van Vrijstad Energie en de andere lokale energiecoöperaties in de regio. Samen met Huismerk Energie in Nijmegen leveren zij duurzaam opgewekte stroom aan particulieren en bedrijven. Voorlopig is dat stroom van het windpark Nijmegen-Betuwe. De komende jaren is de bedoeling dat er duurzame productielocaties in het westelijk deel van de Betuwe worden aangesloten. Behalve stroom kunnen klanten ook gas afnemen, waarvan de CO2-uitstoot gecompenseerd is.

Met Betuwestroom willen de coöperaties de productie en levering van duurzame energie meer in eigen hand nemen. Door lid te worden van Vrijstad Energie worden Culemborgers bovendien mede-eigenaar van Betuwestroom en vloeien de opbrengsten niet meer weg naar anonieme energiebedrijven die onderdeel zijn van mondiale concerns. Daarmee wordt de lokale en regionale economie versterkt.

https://www.vrijstadenergie.nl/bedrijven-kiezen-betuwestroom/